SUPERPRZEPIS

Ażurkowe ciasteczka z musli

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Ażurkowe ciasteczka z musli

Nazwałam je ażurkowe ponieważ tak się upiekły, płaskie, chrupiące i z dziureczkami ;) Nie tracą chrupkości nawet na 2-3 dzień.

Składniki:

Ażurkowe ciasteczka z musli

 

  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g kremu czekoladowego
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej typ 650
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g musli

Sposób przygotowania:

Ażurkowe ciasteczka z musli

ETAP 1:

Ażurkowe ciasteczka z musli
masło zmiksować z cukrem, następnie dodać krem i znów zmiksować

Do miski wrzucić miękkie masło i dodać cukru, zmiksować na puszysty krem. Dodać krem czekoladowy (lub czekoladowo-orzechowy), zmiksować ponownie. Wbić jajko i zmiksować.

ETAP 2:

Ażurkowe ciasteczka z musli
mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski

Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować.

ETAP 3:

Ażurkowe ciasteczka z musli
do zmiksowanej masy wsypać dobrej jakości mieszankę musli

Na koniec wsypać musli (użyłam mieszanki musli i crunchy, można użyć także samych płatków owsianych) i wymieszać.

ETAP 4:

Ażurkowe ciasteczka z musli
porcje ciasta nakładać na blachę w dużych odstępach

Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą kłaść łyżką porcje ciasta, zostawiać duże odstępy, ponieważ ciastka się bardzo rozleją. Piec 15 minut w 180 stopniach. Z blachy zdjąć dopiero po wystudzeniu.


Tagi:

jajko jajka