Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka z musli i słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasteczka z musli i słonecznikiem są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Nie dodawałam cukru pudru ponieważ musli, posypka, skórka pomarańczowa i syrop klonowy są słodkie.

Ciasteczka z musli i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z musli i słonecznikiem

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki amoniaku
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szkl musli z granolą
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki posypki czekoladowej
  • Pozostałe składniki:
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl ziaren słonecznika
  • 5-6 łyżek syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z musli i słonecznikiem
Śmietanę wymieszać z amoniakiem. Masło posiekać z mąką, dodać wszystkie przygotowane składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wyciąć krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, i posypać ziarnami słonecznika. Po wierzchu posmarować syropem klonowym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Ciasteczka z musli i słonecznikiem
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto
Ciasteczka z musli i słonecznikiem
Rozwałkować na grubiść 5 mm i foremką wyciąć krążki
Ciasteczka z musli i słonecznikiem
Ułożyć na blaszce posmarować jajkiem posypać słonecznikiem
Ciasteczka z musli i słonecznikiem
Po wierzchu ciasteczka posmarować syropem klonowym