pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ażurowe ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo ciekawie prezentujące się ciasteczka których przygotowanie nie jest aż tak skomplikowane jak się może wydawać. Można przygotować je z duszonymi jabłkami ( w smaku bardzo przypominają pyszną szarlotkę ) jak i z marmoladą lub innymi owocami.

Ażurowe ciasteczka

Składniki:

Ażurowe ciasteczka

Na ciasto :

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła miękkiego
  • 12 dkg cukru pudru
  • 10 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na duszone jabłka :

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • marmolada

Sposób przygotowania:

Ażurowe ciasteczka

Przygotowanie ciasta:

Ażurowe ciasteczka

Masło ucieramy z cukrem,esencją waniliową na puszysto. Dodajemy jajka i mleko i chwilkę miksujemy.
Dosypujemy połowę mąki i miksujemy aż wszystko się połączy.

Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąki masę powstałą z masła i zagniatamy wszystko.

Ciasto ma być delikatne,puszyste ale nie za rzadkie,jeżeli takie jest dodajemy trochę mąki i zagniatamy.

Gotowe ciasto dzielimy na 7 części i formujemy w kulki.

Przygotowanie jabłek:

Ażurowe ciasteczka

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

W rondelku roztapiamy masło ,dodajemy jabłka,cukier i sok z cytryny. Dusimy mieszając regularnie aż powstanie dość gęsty mus.

Odstawiamy do wystudzenia.

Formowanie ciasteczek:

Ażurowe ciasteczka

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy po 1 kulce ciasta tworząc kółko o grubości około 2-3 milimetrów.
Placuszek dzielimy na 6 trójkątów i każdy nacinamy od zewnętrznych boków po 2 razy,nie docinając do końca.
Na środek dajemy marmoladę lub duszone jabłka i zawijamy boki 5 od szerszej części trójkąta ) do środka ( najpierw 1 bok a później drugi)

Sposób nacięcia i zwijania widać na zdjęciu.
Układamy na blaszce i pieczemy w 180°C aż się zrumienia (około 15 min)

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.