Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka na bogato
Masa budyniowa:
Przygotowujemy ją wg tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasteczka-z-masa-budyniowa,przepisy-ciastka-kruche-przepis,173238.html Przy czym ja użyłam budyniu bez cukru. Dodałam go do ucieranego masła, a potem partiami dodawałam zimny budyń.
Ciasto:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszysto. Dodajemy po jednym jajku oraz stopniowo przesiane składniki. Gdy masa stanie się gęsta przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe ciasteczka.
W połowie ciasteczek robimy dziurki mniejszą foremką. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.
Dżem malinowy:
Maliny przebieramy zasypujemy cukrem zgniatamy i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Przełożenie:
Na upieczone i ostudzone ciasteczka bez dziurki dajemy porcję masy budyniowej. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W miejsce dziurki dajemy porcję dżemu malinowego. Przed podaniem można ciasteczka posypać niewielką ilością cukru pudru.
Z racji tego że cukier muscovado jest ciemny i bardzo aromatyczny budyń waniliowy użyty do masy zmienił smak na karmelowy. W masie zostało też sporo jego kryształków, bo cukier ten jest "wilgotny" i pozbycie się ich jest trudne.
Przygotowujemy ją wg tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasteczka-z-masa-budyniowa,przepisy-ciastka-kruche-przepis,173238.html Przy czym ja użyłam budyniu bez cukru. Dodałam go do ucieranego masła, a potem partiami dodawałam zimny budyń.
Ciasto:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszysto. Dodajemy po jednym jajku oraz stopniowo przesiane składniki. Gdy masa stanie się gęsta przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe ciasteczka.
W połowie ciasteczek robimy dziurki mniejszą foremką. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.
Dżem malinowy:
Maliny przebieramy zasypujemy cukrem zgniatamy i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Przełożenie:
Na upieczone i ostudzone ciasteczka bez dziurki dajemy porcję masy budyniowej. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W miejsce dziurki dajemy porcję dżemu malinowego. Przed podaniem można ciasteczka posypać niewielką ilością cukru pudru.
Z racji tego że cukier muscovado jest ciemny i bardzo aromatyczny budyń waniliowy użyty do masy zmienił smak na karmelowy. W masie zostało też sporo jego kryształków, bo cukier ten jest "wilgotny" i pozbycie się ich jest trudne.
LauraLaura
weronikaS
jagoda59
misia5
Dziękuję :)
mocsłodkości
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasteczka Wam smakowały :)
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasteczka przypały Ci do gustu :)
Czekoladka 2
robaczek