SUPERPRZEPIS

Ciasteczka pawie oczka

  • 19
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Ciasteczka pawie oczka Więcej zdjęć (4)

Do zrobienia tych ciasteczek warto zachęcić nasze pociechy

Składniki:

Ciasteczka pawie oczka

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pawie oczka

Do miski wsypać mąkę, dodać oba cukry i jajko. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Blachy z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Dżem wyłożyć do miseczki i wymieszać aby się dobrze smarował. Po upływie żądanego czasu wyjąć ciasto i wałkować je na nie za gruby ani za cienki placek. Za pomocą foremki o kształcie kółka wycinać ciasteczka. Okrągłe ciasteczka podzielić na dwie części i za pomocą kieliszka lub małej foremki ( jeśli mamy ) wycinać w środku kółka. Okrągłe ciasteczka i okręgi układać na blasze. Resztki ciasta ponownie zagnieść, wałkować i wycinać ciasteczka. Musi być tyle samo kółek co okręgów. Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10-12 minut. Po upieczeniu wystudzić ciastka. Na kółko nakładać porcję dżemu i nakładać okręgi lekko dociskając aby ciasteczka się zlepiły. Jeśli ktoś chce można ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Poznaj przepis na wspaniałe Ciasteczka korzenne >>>

Ciasteczka pawie oczka
z przygotowanego ciasta wycinać kółka i okręgi
Ciasteczka pawie oczka
ciastka układać na blasze i piec przez 10 minut
Ciasteczka pawie oczka
ciasteczka po upieczeniu przekładac dżemem

Tagi:

jajko jajka