Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu
Z mąki, cukru białego i waniliowego, miękkiej margaryny, jajek, szczypty soli i z proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Z zagniecionego ciasta odrywać niewielkie kawałeczki robiąc z niego kulkę, rolując je w kuleczkę, w której następnie palcem robić dołeczek, wgłębienie (z ciasteczkami postępować identycznie jak podczas robienie klusek śląskich). Do dołeczka zrobionego w ciasteczku nakładać morelowy dżem. Z każdym ciasteczkiem postępować identycznie. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Uformowane ciasteczka wypełnione dżemem przełożyć na blaszkę zostawiając między ciasteczkami odstępy, gdyż ciasteczka sporo urosną. Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić przez chwilę na blaszce, aby nieco zesztywniały, gdyż zaraz po wyjęciu są dość miękkie.