nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne kruche ciasteczka idealne do mleka, kakao, czy kawy. Kruche ciasto smakowicie zestawia się z dżemem. Do ciasteczek można użyć dowolny, swój ulubiony dżem, ja postawiłam na morelowy i świetnie do tych ciasteczek pasował.

Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 200g margaryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem morelowy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu
Z mąki, cukru białego i waniliowego, miękkiej margaryny, jajek, szczypty soli i z proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Z zagniecionego ciasta odrywać niewielkie kawałeczki robiąc z niego kulkę, rolując je w kuleczkę, w której następnie palcem robić dołeczek, wgłębienie (z ciasteczkami postępować identycznie jak podczas robienie klusek śląskich). Do dołeczka zrobionego w ciasteczku nakładać morelowy dżem. Z każdym ciasteczkiem postępować identycznie. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Uformowane ciasteczka wypełnione dżemem przełożyć na blaszkę zostawiając między ciasteczkami odstępy, gdyż ciasteczka sporo urosną. Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić przez chwilę na blaszce, aby nieco zesztywniały, gdyż zaraz po wyjęciu są dość miękkie.
Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu
Zagniecione ze wszystkich składników za wyjątkiem dżemu ciasto.
Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu
Uformowane z surowego ciasta kuleczki ze zrobionymi palcem dołeczkami.
Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu
Dżem morelowy nałożony do zrobionych w ciasteczkach dołeczków.
Kruche ciasteczka z dołeczkiem pełnym dżemu
Uformowane i wypełnione dżemem surowe jeszcze ciasteczka ułożone na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia.