SUPERPRZEPIS

Kruche Wielkanocne ciasteczka

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Kruche Wielkanocne ciasteczka Więcej zdjęć (20)

Niby banalne ciasteczka, ale za to jakie pyszne. Idealnie kruche ciasto do tego pyszne delikatne nadzienie. Czego chcieć więcej? Te ciasteczka będą nie tylko doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, ale także niebanalną dekoracją świątecznego stołu.

Składniki:

Kruche Wielkanocne ciasteczka

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa:

 

 

  • Lukier:

 

  • 1 małe białko
  • cukier puder - ilość zależy od wielkości białka (lukier musi być gęsty inaczej spłynie z ciastek)
  • kolorowe barwniki w proszku
  • czekoladowe kuleczki na oczka

Sposób przygotowania:

Kruche Wielkanocne ciasteczka
Ciasto:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Bardzo szybko zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ich liczba musi być parzysta ponieważ będziemy ciasteczka przekładać masą. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st przez 15 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak duże są ciasteczka oraz jak grubo było rozwałkowane ciasto. Upieczone ciasteczka studzimy.

Lukier:

Białko oraz cukier puder ucieramy na gładki, gęsty lukier. Dzielimy na porcje. Ilość porcji zależy od tego ile kolorów będziemy robili. Za pomocą barwników w proszku barwimy lukry na dowolne kolory ( u mnie czerwony i zielony).

Gotowymi lukrami dekorujemy to ciasteczko, które będzie na wierzchu. Oczka przyklejamy białym lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia.

Masa:

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Do połączonych składników dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę dokładnie miksujemy.

Gotową masą nakładamy na ciasteczka bez lukrowej dekoracji i przykrywamy ciasteczkiem z dekoracją.

Najlepsze są następnego dnia choć i pierwszego znikają jak kamfora.
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Do przesianych na stolnicę suchych składników dodajemy żółtka oraz masło lub margarynę
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Ze wszystkich składników szybko zarabiamy gładkie ciasto
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Pieczemy około 15 minut
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Przygotowujemy kolorowe lukry
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Białym lukrem robimy czapeczki
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Z zielonego lukru robimy trawkę
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Czerwonym lukrem robimy dzióbki a oczka czekoladową posypką
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Do utartych składników dodajemy przestudzoną rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Całość dokładnie łączymy
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Masą smarujemy ciasteczka bez dekoracji
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Posmarowane masą ciasteczka przykrywamy ciasteczkiem z lukrową dekoracją
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Takie ciasteczka to idealny dodatek do kawy
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Idealne jako jadalna dekoracja stołu
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Idealne na małe co nieco

Tagi:

ciastka