Sposób przygotowania:
Kruche Wielkanocne ciasteczka
Ciasto:
Sypkie składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Bardzo szybko zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ich liczba musi być parzysta ponieważ będziemy ciasteczka przekładać masą. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st przez 15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak duże są ciasteczka oraz jak grubo było rozwałkowane ciasto. Upieczone ciasteczka studzimy.
Lukier:
Białko oraz cukier puder ucieramy na gładki, gęsty lukier. Dzielimy na porcje. Ilość porcji zależy od tego ile kolorów będziemy robili. Za pomocą barwników w proszku barwimy lukry na dowolne kolory ( u mnie czerwony i zielony).
Gotowymi lukrami dekorujemy to ciasteczko, które będzie na wierzchu. Oczka przyklejamy białym lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia.
Masa:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Do połączonych składników dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę dokładnie miksujemy.
Gotową masą nakładamy na ciasteczka bez lukrowej dekoracji i przykrywamy ciasteczkiem z dekoracją.
Najlepsze są następnego dnia choć i pierwszego znikają jak kamfora.
Sypkie składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Bardzo szybko zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ich liczba musi być parzysta ponieważ będziemy ciasteczka przekładać masą. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st przez 15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak duże są ciasteczka oraz jak grubo było rozwałkowane ciasto. Upieczone ciasteczka studzimy.
Lukier:
Białko oraz cukier puder ucieramy na gładki, gęsty lukier. Dzielimy na porcje. Ilość porcji zależy od tego ile kolorów będziemy robili. Za pomocą barwników w proszku barwimy lukry na dowolne kolory ( u mnie czerwony i zielony).
Gotowymi lukrami dekorujemy to ciasteczko, które będzie na wierzchu. Oczka przyklejamy białym lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia.
Masa:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Do połączonych składników dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę dokładnie miksujemy.
Gotową masą nakładamy na ciasteczka bez lukrowej dekoracji i przykrywamy ciasteczkiem z dekoracją.
Najlepsze są następnego dnia choć i pierwszego znikają jak kamfora.
niezły kąsek
Magdalena88
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że Ci się podobają :) Robiłam je z myślą o dziewczynkach :) Były nimi zachwycone :)
misia5
Dziękuję :) Bardzo mi miło, że ciasteczka Ci się podobają :) Przy dekorowaniu pomagały mi dziewczynki :) Takie ciastka to idealny pomysł na spędzenie czasu razem z dziećmi :)
Agnieszka Rec
misia5
Bardzo dziękuję i niezmiernie mi miło, że Twojej księżniczce podobają się ciasteczka :)