Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Babeczki czekoladowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne babeczki, które nadają się idealnie na przyjęcie.

Babeczki czekoladowe

Składniki:

Babeczki czekoladowe

 

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 12,5 dag masła
  • 4 jajka
  • 25 dag. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 16 dag. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag. cukru pudru
  • 1 białko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • maleńkie ciasteczka [najlepiej pomarańczowe]do dekoracji
  • różowa farbka spożywcza
  • 5 dag. czekolady

 

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowe
Gorzką czekoladę posiekać. razem z masłem włożyć do rondelka i mieszając podgrzewać, aż się roztopi. Przelać do miseczki. Dodać cukier i cukier waniliowy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka, wymieszać. Ciastem wypełnić foremki [do wysokości 3/4]. piec ok. 20 minut w temp. 175 stopni, wystudzić. Cukier puder ucierać z białkiem na gładką masę. Dodać sok z cytryny, ucierać jeszcze chwilę. odłożyć 2 łyżki powstałego lukru, a resztę ufarbować na różowo, dodając odrobinę barwnika. Różowym lukrem posmarować babeczki. Z białego zrobić kropeczki na pomarańczowych ciasteczkach i różowym lukrze. Na babeczkach ułożyć ciasteczka i kawałki czekolady.