Justyna Vicky S.

Justyna Vicky S.

Kucharz
[Przepisów: 14]

Babeczki czekoladowo orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czekoladowo-orzechowe babeczki - genialne do przygotowania z dzieckiem.

Babeczki czekoladowo orzechowe

Składniki:

Babeczki czekoladowo orzechowe

 

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 całe jajko
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 7,5 dkg masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub śmietankowego
  • 10 dkg orzechów włoskich (mielonych)
  • 5 dkg czekolady gorzkiej (pół tabliczki)

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowo orzechowe

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Suche składniki, za wyjątkiem czekolady i orzechów, wymieszać w misce. W drugiej misce rozbełtać jajko, dodać mleko, przestudzone masło i aromat waniliowy. Dodać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dodać wiórki czekolady i zmielone orzechy. Foremki napełniać masą do połowy wysokości. Piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu dekorować wg uznania: kolorowym lukrem, polewą, drażetkami cukrowymi.


Modyfikacja przepisu: https://gotujmy.pl/muffiny-czekoladowe,przepisy,54193.html