slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki sernikowe na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zapraszam na pyszne i lekkie babeczki bez pieczenia. Z wykorzystaniem mąki kokosowej więc bez glutenu.

Babeczki sernikowe na zimno

Składniki:

Babeczki sernikowe na zimno

 

  • 3/4 szkl mąki kokosowej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g ricotty
  • 1 galaretka cytrynowej w proszku
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki sernikowe na zimno
Do miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary).

Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników.

Nabieramy masę czekoladowo-kokosową wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na dno silikonowej foremki do babeczek-lekko dociskamy do dna.

Robimy tak do wykorzystania masy czekoladowej. Spody babeczek wkładamy do lodówki do stężenia na 30 minut. W tym czasie mieszamy razem ricottę i rozpuszczoną galaretkę.

Gdy masa zacznie tężeć wlewamy ją na spody babeczek ( wychodzi po 3 łyżki masy na babeczkę) i ponownie wstawiamy babeczki do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy babeczki z silikonowych foremek i dekorujemy startą czekoladą i plastrami cytryny.