Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To kolejna moja wersja babeczek z czerwonej fasoli z puszki. Tym razem z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Są one hitem wśród moich gości, wszystkim bardzo smakują. Nikt się nie spodziewa, że zostały upieczone z fasoli z puszki :-)

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Składniki:

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Ciasto:

  • 5 jajek wiejskich
  • 240 g fasoli czerwonej z puszki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Bakalie:

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe wg uznania

Sposób przygotowania:

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

1.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem
Rozdzielenie białek od żółtek oraz wypłukanie czerwonej fasoli

Przygotowałam dwa naczynia, do jednej miski włożyłam oddzielone żółtka od białek oraz czerwoną fasolę z puszki, którą wcześniej dobrze wypłukałam. Natomiast do drugiego naczynia dałam białka z jajek.

2.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem
Ubicie piany na sztywno i dodanie cukru trzcinowego

Pianę z białek ubiłam na sztywno, potem dodałam cukier trzcinowy i chwilkę jeszcze zmiksowałam.

3.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem
Delikatne zmiksowanie kakao z ubitą pianą

Następną czynnością było wsypanie ciemnego kakao i delikatne zmiksowanie z pianą.

4.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem
Zmiksowanie blenderem żółtek z fasolą i wymieszanie z pianą

Wcześniej także zmiksowałam blenderem fasolę z żółtkami, potem do masy fasolowej wsypałam sodę oczyszczoną i chwilkę jeszcze zmiksowałam.

Następnie połączyłam obie masy ze sobą i wymieszałam łyżką drewnianą.

5.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Do połączonej masy wsypałam żurawinę suszoną i ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.

6.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.

Przygotowałam małe foremki silikonowe, do których włożyłam papilotki, a następnie wypełniłam je ciastem do 2/3 wysokości.

7.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Dość obficie posypałam ciasto wiórkami kokosowymi.

8.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Wcześniej nagrzałam piekarnik i gdy osiągnął temperaturę 180 stopni C wstawiłam babeczki na około 20 minut.

9.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Upieczone babeczki wystudziłam.

10.

Babeczki z czerwonej fasoli z żurawiną i kokosem

Smacznego !