kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Babeczki z nutą pomarańczy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne babeczki. Ciasto do babeczek przygotowałam ze skórką pomarańczową. Udekorowane lukrem cytrynowym i skórką. Zjedzenie takiej babeczki wprowadza w dobry nastrój i poprawia humor. Polecam.

Babeczki z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z nutą pomarańczy

Na babeczki :

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
  • silikonowe foremki

Na lukier :

  • 3 łyżki z czubkiem cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Na dekoracje :

  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Babeczki z nutą pomarańczy
Do miski wkładamy jogurt, olej i dodajemy wybite jajko, oba cukry i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wsypujemy skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy.

Lukier : do moździerza wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryny. Ucieramy do momentu, aż powstanie gładki lukier.

Ostudzone babeczki dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.
Babeczki z nutą pomarańczy
W moździerzu ucieramy składniki na lukier.
Babeczki z nutą pomarańczy
Przygotowanym lukrem dekorujemy ostudzone babeczki.