ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 351]

Ciasto ucierane marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierane marchewkowe jest bardzo łatwym, szybkim, tanim ciastem do upieczenia, można je przekładać dżemem, bitą śmietaną.

Ciasto ucierane marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ucierane marchewkowe

 

  • marchew 4 sztuki średnie,
  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mleko 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • kakao 3 łyżki,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram,
  • śmietana zimna 30% 330 ml,
  • galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie,
  • posypka czekoladowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane marchewkowe

ETAP 1:

Ciasto ucierane marchewkowe
Do tego ciasta nie potrzeba miksera czy robota.

Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać.

ETAP 2:

Ciasto ucierane marchewkowe
Marchew można zetrzeć na tarce ale w rozdrabniaczu jest szybciej.

Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić, dodać do ciasta, z 2 łyżki zostawić do przystrojenia, wsypać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakao i połączyć składniki rózgą.

ETAP 3:

Ciasto ucierane marchewkowe
Forma silikonowa nie wymaga natłuszczenia.

Niska forma silikonowa z kominkiem 28 cm, ciasto przełożyć do formy.

ETAP 4:

Ciasto ucierane marchewkowe

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 55 minut do suchego patyczka, dobrze je wystudzić w formie, zimne przekroić na dwie części.

ETAP 5:

Ciasto ucierane marchewkowe

Zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką mikserem.

ETAP 6:

Ciasto ucierane marchewkowe

Jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części.

ETAP 7:

Ciasto ucierane marchewkowe

Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki.