dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Świateczny wieniec z babeczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomarańczowe babeczki z makiem i zielonym kremem ozdobione świąteczną dekoracją i ułożone na kształt wieńca to oryginalna i pyszna propozycja na nadchodzące Święta.

Świateczny wieniec z babeczek

Składniki:

Świateczny wieniec z babeczek

 

  • Babeczki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki suchego maku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Krem:
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Świateczny wieniec z babeczek
W jednej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, suchym makiem i przyprawą do piernika. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wlewamy mleko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek, wystarczy do tego ręczna trzepaczka. Wystarczy do tego sylikonowa szpatułka - nie trzeba używać miksera. Dodajemy skórkę pomarańczową i kandyzowaną oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i mieszamy.

Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami (22-24 szt.) i nakładamy do nich masę – po jednej łyżce, najlepiej nadaje się łyżka do lodów. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut i studzimy.

Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie wszystko miksujemy lecz nie za długo, żeby krem się nie zważył. Gotowy krem nakładamy na babeczki i układamy na kształt wieńca. Dekorujemy kokardą i świątecznymi ozdobami z masy cukrowej. Smacznego