ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Drożdżowe z dżemem, orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dżemu, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, jest bardzo lekkie, puszyste.

Drożdżowe z dżemem, orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe z dżemem, orzechami

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • jajka 2 sztuki "m",
  • żółtka 2 sztuki "M",
  • mąka tortowa 60-70 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • margaryna letnia 5 dag,
  • skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram,
  • dżem truskawkowy 2 słoiczki,
  • kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
  • orzechy włoskie łuskane 100 gram

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z dżemem, orzechami

ETAP 1:

Drożdżowe z dżemem,orzechami
Ciasto można również wyrobic w robocie kuchennym.

Do miski wsypać pokruszone drożdże i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut.

Wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka z margaryną, wbić jajka + 1 żółtko i wyrabiać ciasto z 10 minut ręką.

Do ciasta dodać skórkę pomarańczy i wyrabiać jeszcze z 5 minut.

ETAP 2:

Drożdżowe z dżemem,orzechami
Ciasto musi wyrastać w miejscu ciepłym.

Miskę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.

ETAP 3:

Drożdżowe z dżemem,orzechami
Dżem dodajemy jaki lubimy i jaki mamy, zamiast kisielu może być mąka ziemniaczana.

Użyłam swój domowy dżem z truskawek, dżemy przełożyć do miski i wymieszać z kisielem lub z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.

ETAP 4:

Drożdżowe z dżemem,orzechami

Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę.

ETAP 5:

Drożdżowe z dżemem,orzechami

Układać ciasto na papierze do pieczenia w formie większej, żółtko roztrzepać widelcem w miseczce i pędzelkiem p[osmarować ciasta, posypać orzechami lekko je przyciskając do ciasta.

ETAP 6:

Drożdżowe z dżemem,orzechami

Piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 45 minut, pod koniec można wierzch nakryć papierem do pieczenia, aby orzechy się nie spiekły za mocno, ciasto dobrze wystudzić w formie.