Sposób przygotowania:
Drożdżowe z dżemem, orzechamiETAP 1:
Do miski wsypać pokruszone drożdże i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka z margaryną, wbić jajka + 1 żółtko i wyrabiać ciasto z 10 minut ręką.
Do ciasta dodać skórkę pomarańczy i wyrabiać jeszcze z 5 minut.
ETAP 2:
Miskę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
ETAP 3:
Użyłam swój domowy dżem z truskawek, dżemy przełożyć do miski i wymieszać z kisielem lub z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.
ETAP 4:
Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę.
ETAP 5:
Układać ciasto na papierze do pieczenia w formie większej, żółtko roztrzepać widelcem w miseczce i pędzelkiem p[osmarować ciasta, posypać orzechami lekko je przyciskając do ciasta.
ETAP 6:
Piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 45 minut, pod koniec można wierzch nakryć papierem do pieczenia, aby orzechy się nie spiekły za mocno, ciasto dobrze wystudzić w formie.