Sposób przygotowania:
Babeczki z musem truskawkowym
Ciasto:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier puder, jajko, żółtko, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię, odłożyć w zimne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić posmarowane tłuszczem i oprószone mąką foremki. Upiec na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Mus:
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki rozgotować w kilku łyżkach wody z cukrem.
Wsypać galaretkę w proszku, zmiksować, odłożyć do stężenia.
Zimne babeczki napełnić tężejącym musem.
Śmietanę mocno schłodzić, ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix, wymieszać.
Nałożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier puder, jajko, żółtko, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię, odłożyć w zimne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić posmarowane tłuszczem i oprószone mąką foremki. Upiec na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Mus:
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki rozgotować w kilku łyżkach wody z cukrem.
Wsypać galaretkę w proszku, zmiksować, odłożyć do stężenia.
Zimne babeczki napełnić tężejącym musem.
Śmietanę mocno schłodzić, ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix, wymieszać.
Nałożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić.
SylaUla