SUPERPRZEPIS

Babeczki z musem truskawkowym

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Babeczki z musem truskawkowym Więcej zdjęć (6)

Kruche babeczki o delikatnym smaku pomarańczy z dodatkiem musu truskawkowego i bitej śmietany to przysmak dla każdego łasucha.

Składniki:

Babeczki z musem truskawkowym

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 20 dag masła

 

  • Mus truskawkowy
  • 1/2 kg truskawek
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

 

  • Dodatkowo
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fix

Sposób przygotowania:

Babeczki z musem truskawkowym
Ciasto:

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z zimnym masłem.

Dodać cukier puder, jajko, żółtko, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię, odłożyć w zimne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić posmarowane tłuszczem i oprószone mąką foremki. Upiec na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Mus:

Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki rozgotować w kilku łyżkach wody z cukrem.

Wsypać galaretkę w proszku, zmiksować, odłożyć do stężenia.

Zimne babeczki napełnić tężejącym musem.

Śmietanę mocno schłodzić, ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix, wymieszać.

Nałożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić.
Babeczki z musem truskawkowym
Wszystkie potrzebne składniki ciasta razem połączyć.
Babeczki z musem truskawkowym
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić foremki.
Babeczki z musem truskawkowym
Do gorących truskawek wsypać galaretkę w proszku, wymieszać, zmiksować..
Babeczki z musem truskawkowym
Tężejącą galaretką napełnić upieczone babeczki.
Babeczki z musem truskawkowym
Tak przygotowane babeczki ozdobić bitą śmietaną.