slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki z pastą jajeczną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu.

Babeczki z pastą jajeczną

Składniki:

Babeczki z pastą jajeczną

 

  • 100 g ciasta francuskiego
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypta soli i pieprzu
  • 6 małych foremek do tartaletek
  • oraz szczypiorek

Sposób przygotowania:

Babeczki z pastą jajeczną
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy nim foremki, zaginając wystające ciasto do środka. Dno nakłuwamy widelcem. Marchewkę myjemy, obieramy i drobno kroimy. Wkładamy marchewkę do folii aluminiowej i zawijamy.

Foremki z ciastem francuskim oraz marchewkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Upieczone ciasto francuskie wyjmujemy z foremek i widelcem kruszymy lekko środek aby zrobić wgłębienie na pastę jajeczną.

Upieczoną marchewkę studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, dokładamy do upieczonej marchewki.

Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Pastę blendujemy na gładko i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy pastę jajeczną do wgłębień w ostudzonych babeczkach. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Tagi:

przystawki