katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ryba z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybka zajmuje swoje zaszczytne miejsce na wigilijnym i świątecznym stole. Tę można przygotować z małym wyprzedzeniem bo spokojnie może poczekać "chwilkę na podanie".

Ryba z warzywami

Składniki:

Ryba z warzywami

 

  • filet z dorsza ok 1 kg
  • cebula 2 szt
  • ogórki konserwowe ok 1 większy słoik
  • papryka konserwowa ok 1 większy słoik
  • jajka ok 3 szt
  • przyprawa kuchenna
  • sól i pieprz
  • mąka
  • olej
  • Sos:
  • woda 1 szkl
  • zalewa z papryki ok 3/4 szkl
  • olej 1/3 szkl
  • ketchup 3-4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy ok 200g
  • cukier ok 4 łyżki
  • ocet 2-4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami
Cebulę kroimy w piórka albo dowolnie, ogórki i paprykę w słupki.

Rybę rozmrażamy i osuszamy, oprószamy lekko solą i pieprzem albo przyprawą kuchenną.

Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce albo tylko w jajku i mące.

Smażymy na rumiano i osączamy z nadmiaru tłuszczu. rybę układamy na przemian z warzywami w dowolnym naczyniu.

Wszystkie składniki sosu( dodajemy je wg smaku)łączymy i gotujemy 3-4 minuty. 

Gorącym ale nie wrzącym zalewamy rybę z warzywami.

Studzimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.