BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zimne nóżki czyli świąteczna galareta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczną galaretę świąteczną tak zwaną zimne nóżki. Galareta zrobiona z gotowanych nóżek wieprzowych oraz drobiu. Na świątecznym stole nie może jej zabraknąć.

Zimne nóżki czyli świąteczna galareta Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zimne nóżki czyli świąteczna galareta

 

Sposób przygotowania:

Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
Udka i mięso dokładnie myjemy a następnie gotujemy do miękkości razem z marchewką.

Nogi wieprzowe opalamy z włosków, dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego na małym ogniu do momentu aż skóra i mięso będzie odchodzić od kości.

Po ugotowaniu udka, mięso i nogi wyjmujemy i studzimy a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Obydwa wywary przecedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę octu oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.

Przygotowujemy miseczki, wkładamy plasterki ugotowanej marchewki oraz plasterki ugotowanego jajka, wkładamy obrane mięso i zalewamy wywarem.

Gotowe odkładamy do stężenia.
Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
Nogi wieprzowe po dokładnym oczyszczeniu i umyciu gotujemy
Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
mięso i udka gotujemy do miękkości a następnie wyjmujemy i studzimy
Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
Wystudzone mięso obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
obrane i pokrojone mięso dodajemy od miseczek
Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
przygotowane miseczki z ugotowanym jajkiem i ugotowaną marchewką
Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
Miseczki napełnione mięsem i wywarem

Tagi:

przystawki