Sposób przygotowania:
Zimne nóżki czyli świąteczna galareta
Udka i mięso dokładnie myjemy a następnie gotujemy do miękkości razem z marchewką.
Nogi wieprzowe opalamy z włosków, dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego na małym ogniu do momentu aż skóra i mięso będzie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu udka, mięso i nogi wyjmujemy i studzimy a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Obydwa wywary przecedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę octu oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Przygotowujemy miseczki, wkładamy plasterki ugotowanej marchewki oraz plasterki ugotowanego jajka, wkładamy obrane mięso i zalewamy wywarem.
Gotowe odkładamy do stężenia.
Nogi wieprzowe opalamy z włosków, dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego na małym ogniu do momentu aż skóra i mięso będzie odchodzić od kości.
Po ugotowaniu udka, mięso i nogi wyjmujemy i studzimy a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Obydwa wywary przecedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę octu oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Przygotowujemy miseczki, wkładamy plasterki ugotowanej marchewki oraz plasterki ugotowanego jajka, wkładamy obrane mięso i zalewamy wywarem.
Gotowe odkładamy do stężenia.
gusia1000