eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Nadziewane kule Eli z karpia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W mojej rodzinie nie chcą jeść karpia ze względu na ości. Więc przygotowałam smażone kule z karpia nadziewane mini mozzarellą.

Nadziewane kule Eli z karpia

Składniki:

Nadziewane kule Eli z karpia

ryba

  • 2 kg płatów z karpia
  • 3 cebule

pozostałe składniki

dodatki

  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • bułka tarta do panierowania kul
  • olej do smażenia kul

Sposób przygotowania:

Nadziewane kule Eli z karpia

przygotowanie ryby

Nadziewane kule Eli z karpia
Oskrobane płaty opłukać i osuszyć. Karpia przełożyć cebulą i trzymać w lodówce 24 godziny.

Płaty karpia oskrobać z łusek i szlamu. Opłukać płaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół krążki. Karpia przekładać cebulą w pojemniku. Przykryć pojemnik i łożyć do lodówki na 24 godziny.

przygotowanie ryby cd

Nadziewane kule Eli z karpia
Karpia wyfiletować i zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

Z karpia usunąć cebulę. Z ryby usunąć ości i skórę. Mięso karpia zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie ryby cd

Nadziewane kule Eli z karpia
Rybę, cebulę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i wymieszać.

Cebule obrać z łupinek i zmielić w maszynce. Do masy rybnej dodać zmieloną cebulę, jajka ,bułkę tartą, przyprawę do ryb, sól i pieprz do smaku. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze bułki tartej. Całość wymieszać i podzielić na 20 części.

przygotowanie kul rybnych

Nadziewane kule Eli z karpia
Z zalewy odsączyć mini mozzarelle i wyłożyć na talerz.

Mini mozzarellę odsączyć z zalewy i wyłożyć na talerz żeby obeschła.

przygotowanie kul rybnych cd

Nadziewane kule Eli z karpia

Kulki mozzarelli oblepić masą rybną i obtoczyć w bułce tartej. W rondlu rozgrzać olej. Smażyć kule rybne na brązowo w głębokim oleju. Smacznego!