Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Babka miodowo-orzechowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Po wystudzeniu babkę polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.

Babka miodowo-orzechowa

Składniki:

Babka miodowo-orzechowa

 

  • 4 żółtka,
  • 1/2szkl.cukru,
  • 1/2szkl.miodu,
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
  • 1 i 1/2szkl.mąki krupczatki,
  • 1szkl.jogurtu naturalnego,
  • 8dag.orzechów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Babka miodowo-orzechowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę,dodać skórkę cytrynową i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszać.Następnie wlać jogurt naturalny i ponownie dokładnie wymieszać.Orzech grubo posiekać,obtoczyć w mące i dodać do ciasta.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i piec ok.35min.w 180"C.