iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Babka pomarańczowo-cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka babka jest wyśmienita z bardzo mocną kawą, bardzo często piekę ją bez specjalnej okazji dla mojej rodziny.

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Składniki:

Babka pomarańczowo-cytrynowa

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka masła,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oleju,
  • polewa czekoladowa biała i ciemna.

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowo-cytrynowa

ETAP 1:

Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na puszysto, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, wlewamy też roztopione masło.

Po dokładanym wymieszaniu wlewamy olej, sok z cytryn oraz dodajemy skórkę kandyzowaną, mieszamy. Masę przekładamy do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy ciasto przez 50 minut w temp. 160 stopni.

Po wyjęciu dekorujemy rozpuszczonymi czekoladami.