Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysta i wilgotna babka o wyrazistym smaku pomarańczy nadziana serkiem waniliowym. Idealny wypiek nie tylko na Wielkanocny stół. Zachwyci Gości przy każdej okazji :)

Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem

Składniki:

Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem

Składniki suche:

  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Składniki mokre:

Dodatkowo:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • masło i kasza manna do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem
1. Masło roztopić. W dwóch osobnych miskach dokładnie wymieszać suche (mąkę, cukier, cukier z wanilią, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia i sól) i mokre składniki (lekko przestudzone masło, jaja, jogurt i sok pomarańczowy). Składniki mokre wlać do suchych, dokładnie wymieszać.

2. Keksówkę o wymiarach 21x11,5 cm nasmarować masłem i wysypać manną. Ułożyć połowę ciasta, wygładzić. Po środku, równo wylać serek. Wyłożyć pozostałe ciasto, wygładzić.

3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka). Smacznego!

Tagi:

babka ciasto