Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 295]

Prosta babka cytrynowa na białkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to łatwe, smaczne i bardzo puszyste ciasto, doskonałe na jesienne popołudnia. Wypiek jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu.

Prosta babka cytrynowa na białkach

Składniki:

Prosta babka cytrynowa na białkach

na ciasto:

  • 6 białek
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml oleju
  • 125 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Prosta babka cytrynowa na białkach
Białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier i dalej ubijam. Do ubitych białek dodaje olej i mleko. Ubijam. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Miksuję.

Formę keksową wysmarowuje masłem i obsypuje bułką tartą. Wlewam ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 -60 minut do tzw. suchego patyczka.

Studzę. Dowolnie dekoruję.