Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Babka z marcepanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marcepan to nic innego jak przetworzone migdały. Stanowi to doskonały dodatek to wielu ciast. Nie inaczej jest i tym razem. Babka z marcepanem to doskonała propozycja na szybki pieczony deser.

Babka z marcepanem

Składniki:

Babka z marcepanem

na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masy marcepanowej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g migdałów mielonych
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu migdałowego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Babka z marcepanem
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło. Ubijam. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i aromat. Miksuję. Masę marcepanową kroję na kawałki. Obsypuję mąką. Dodaję do masy. Mieszam. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy. Mieszam. Ciasto przelewam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Wystudzone ciasto dekoruję cukrem pudrem.

Tagi:

ciasta babki