dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Babka z marcepanem - pawie oczko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszna, wilgotna babka z kolorowym oczkiem przypominającym pawie oczko. Można ją zrobić tylko z małymi oczkami białego marcepanu lub nawet zupełnie bez marcepanu. W każdej wersji będzie pyszna :) Bardzo polecam!

Babka z marcepanem - pawie oczko

Składniki:

Babka z marcepanem - pawie oczko

marcepanowe kule

  • 100 g białego marcepanu
  • 50 g czerwonego marcepanu
  • 50 g niebieskiego marcepanu

ciasto

  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 220 g mąki pszennej

polewa

Sposób przygotowania:

Babka z marcepanem - pawie oczko
Marcepanowe kule:

Z niebieskiego marcepanu zrobić niewielkie kulki wielkości zielonego groszku. Obtoczyć białym marcepanem. Z kawałka czerwonego marcepanu uformować na dłoni cienki placuszek, obtoczyć biały marcepan. Tak uformować 4 kule. Tak samo zrobić 4 kule z czerwony środkiem i niebieską wierzchnią warstwą.  

Ciasto:

Do miski wsypać cukier, dodać śmietankę, miękkie masło, jajka, krótko zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, ponownie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do dużej formy na babkę. W równych odstępach ułożyć marcepanowe kule. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut. Po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, ostudzić całkowicie.

Polewa: Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać babkę, posypać posypką cukrową.

Tagi:

ciastka babki