Sposób przygotowania:
Babka z marcepanem - pawie oczko
Marcepanowe kule:
Z niebieskiego marcepanu zrobić niewielkie kulki wielkości zielonego groszku. Obtoczyć białym marcepanem. Z kawałka czerwonego marcepanu uformować na dłoni cienki placuszek, obtoczyć biały marcepan. Tak uformować 4 kule. Tak samo zrobić 4 kule z czerwony środkiem i niebieską wierzchnią warstwą.
Ciasto:
Do miski wsypać cukier, dodać śmietankę, miękkie masło, jajka, krótko zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, ponownie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do dużej formy na babkę. W równych odstępach ułożyć marcepanowe kule. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut. Po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, ostudzić całkowicie.
Polewa: Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać babkę, posypać posypką cukrową.
Z niebieskiego marcepanu zrobić niewielkie kulki wielkości zielonego groszku. Obtoczyć białym marcepanem. Z kawałka czerwonego marcepanu uformować na dłoni cienki placuszek, obtoczyć biały marcepan. Tak uformować 4 kule. Tak samo zrobić 4 kule z czerwony środkiem i niebieską wierzchnią warstwą.
Ciasto:
Do miski wsypać cukier, dodać śmietankę, miękkie masło, jajka, krótko zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, ponownie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do dużej formy na babkę. W równych odstępach ułożyć marcepanowe kule. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut. Po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, ostudzić całkowicie.
Polewa: Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać babkę, posypać posypką cukrową.
misia5
ajrinwu