Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Babka z marcepanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla miłośników marcepanu i nie tylko. Wilgotna, dwukolorowa babka, czyli połączenie kakao i marcepanu.

Babka z marcepanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka z marcepanem

Ciasto:

  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g marcepanu
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Polewa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Babka z marcepanem

Etap 1:

Babka z marcepanem
Ciasto podzielić na dwie równe części - kakao i marcepan.

Masło roztopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, a na końcu masło. Połączyć wszystkie składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części, do pierwszej dodać kakao a drugą zmiksować ze 150 g marcepanu.

Etap 2:

Babka z marcepanem
Formę natłuścić masłem i obsypać bułką tartą.

Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy przelać jasne ciasto, a następnie ciemne.

etap 3:

Babka z marcepanem
do formy wylać najpierw jasne, potem ciemne ciasto.

Wyrównać. Warstwy można lekko przemieszać. Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez ok.45 minut. Wystudzić.

Etap 4:

Babka z marcepanem
Z marcepanu przygotować dekorację na polewę.

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z niewielką ilością mleka, polać wierzch baby.
Z pozostałej części marcepanu przygotować dekorację.