Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Babka cytrynowa przełożona kremem przyozdobiona cytrynowym lukrem to idealna kompozycja na święta Wielkanocne.

Wielkanocna cytrynowa babka z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna cytrynowa babka z kremem

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 szczypta soli

 

  • krem:
  • 100 ml soku z cytryny
  • 150 ml mleka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

 

 

  • lukier
  • sok z 1 cytryny
  • około 1 szklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty)

 

 

  • dodatkowo:
  • kandyzowana skórka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna cytrynowa babka z kremem
Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku. Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy do białości dodając cukier oraz masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok stale ucierając. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Przekładamy co utartych żółtek i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką. Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto. Wyłączamy grzanie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder. Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki. Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru. Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową. Babkę wkładamy na godzinę do lodówki.
Wielkanocna cytrynowa babka z kremem
z podanych składników przygotowujemy ciasto - przekłądamy do blachy
Wielkanocna cytrynowa babka z kremem
pieczemy babkę przez 50 minut w 180 stopniach
Wielkanocna cytrynowa babka z kremem
upieczoną babkę przekładamy kremem cytrynowym
Wielkanocna cytrynowa babka z kremem
babkę polewamy przygotowanym lukrem cytrynowym