Sposób przygotowania:
Bagietki z suszonymi pomidoramiPrzygotowanie składników na ciasto:
Pomidory suszone w oliwie drobno kroimy w kostkę. Do miski przesiewany mąkę pszenną, dodajemy mąkę graham, suszone drożdże ,sól, płynny miód,kminek,suszone pomidory z bazylią oraz pokrojone pomidory z zalewy.
Zagniatanie ciasta:
Do miski z przygotowanymi składnikami wlewamy ciepłą wodą i zagniatamy ciasto.
Następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę by wyrosło.
Formowanie bagietek:
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy dokładnie na lekko posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta formujemy bagietki.
Ozdobione je nacinamy pod skosem nożem.
Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
Etap końcowy:
Bagietki przygotowane na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 min. aż bagietki się zrumienią .
Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.