haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kulebiak z dorsza z pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To zupełnie inna ryba-jej delikatny i wyrazisty smak zachwyci każdego. Tajemnica tego przepisu, to dokładne schłodzenie wszystkich składników przed ich połączeniem. Kulebiak można podać z surówką lub zwyczajnie pokrojony w plastry. I zawsze smakuje!!

Kulebiak z dorsza z pieczarkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kulebiak z dorsza z pieczarkami

 

  • 360 g fileta z dorsza
  • 3 jajka (1 do posmarowania kulebiaka)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g)
  • 75 g masła
  • 75 g ryżu (nie z torebki)
  • 225 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 130 g pieczarek
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kulebiak z dorsza z pieczarkami
1. Ryż odważyłam i przepłukałam na sicie włożonym do miseczki kilka razy - aż woda nie będzie mętna. 2 jajka ugotowałam na twardo (7 minut od zagotowania)

2. W rondelku rozpuściłam 25 g masła i wrzuciłam do niego ryż, podsmażyłam chwile i dolałam bulion. Zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zdjęłam pokrywkę i odstawiłam na bok do całkowitego wystygnięcia.

3. W czasie, kiedy ryż się gotował, przyprawiłam rybę solą i pierzem, każdy kawałek zawinęłam oddzielnie w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut (ryba powinna być tylko lekko podpieczona). Wyjęłam z piekarnika, pootwierałam kawałki folii i pozostawiłam do wystygnięcia.

4. Cebulę obrałam, posiekałam, pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki.

5. W rondelku rozpuściłam 40 gram masła, zeszkliłam cebulę i dorzuciłam pieczarki i 1 łyżkę posiekanego koperku, zamieszałam i dusiłam na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodałam starta skórkę i sok z cytryny doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i pozostawiłam do wystygnięcia.

6. Jajka pokroiłam w kostkę, tak jak na sałatkę, wrzuciłam je do miski. Dodałam 1 łyżkę koperku i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Rybę rozszarpałam w rękach na około 2 centymetrowe kawałki i dorzuciłam do jajek. Doprawiłam solą i pieprzem i delikatnie zamieszałam.

7. Do rondelka z wystudzonym ryżem dołożyłam cebule z pieczarkami, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, pieprz i wymieszałam.

8. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam. Na dłuższym boku odmierzyłam 16cm i 19cm i według tego odcięłam dwa kawałki.

9. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam olejem. Na dno położyłam węższy pasek ciasta francuskiego. Mieszankę ryżową podzieliłam na dwie części i jedna wyłożyłam łyżką na ciasto, pozostawiając jednak po 2,5 cm wolnego brzegu cista z obu stron.

10. Na mieszankę ryżową ostrożnie wyłożyłam mieszankę rybną i na to resztę ryżu i ręką uformowałam wałek, lekko ugniatając farsz, aby się nie rozpadał. Wolne boki ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem.

11. Szerszy kawałek ciasta ponacinałam ostrożnie położyłam na wierzchu kulebiaka i pozlepiałam ze sobą brzegi ciasta francuskiego. Z pozostałych ścinków ciasta francuskiego wykroiłam dwie rybki i położyłam na górze. Całość posmarowałam mieszanką roztrzepanego jajka z rozpuszczonym w mikrofali masłem (10g).

12. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 25 minut.
Kulebiak z dorsza z pieczarkami
Przygotowujemy mieszankę ryzową, mieszankę rybno-jajeczną, a ciasto francuskie kroimy na dwa duże kawałki.
Kulebiak z dorsza z pieczarkami
Na mniejszy kawałek wykładamy wałek mieszanki ryzowej.
Kulebiak z dorsza z pieczarkami
Kolejne warstwy to ryba i reszta ryżu z cebulką.
Kulebiak z dorsza z pieczarkami
Całość przykrywamy większym kawałkiem ciasta francuskiego, zawijamy brzegi i smarujemy mieszanką jajka i masła.
Kulebiak z dorsza z pieczarkami
Pieczemy w piekarniku około 25 minut.
Kulebiak z dorsza z pieczarkami
To jest zwyczajnie przepyszne!