Sposób przygotowania:
Kulebiak z dorsza z pieczarkami
1. Ryż odważyłam i przepłukałam na sicie włożonym do miseczki kilka razy - aż woda nie będzie mętna. 2 jajka ugotowałam na twardo (7 minut od zagotowania)
2. W rondelku rozpuściłam 25 g masła i wrzuciłam do niego ryż, podsmażyłam chwile i dolałam bulion. Zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zdjęłam pokrywkę i odstawiłam na bok do całkowitego wystygnięcia.
3. W czasie, kiedy ryż się gotował, przyprawiłam rybę solą i pierzem, każdy kawałek zawinęłam oddzielnie w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut (ryba powinna być tylko lekko podpieczona). Wyjęłam z piekarnika, pootwierałam kawałki folii i pozostawiłam do wystygnięcia.
4. Cebulę obrałam, posiekałam, pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki.
5. W rondelku rozpuściłam 40 gram masła, zeszkliłam cebulę i dorzuciłam pieczarki i 1 łyżkę posiekanego koperku, zamieszałam i dusiłam na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodałam starta skórkę i sok z cytryny doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i pozostawiłam do wystygnięcia.
6. Jajka pokroiłam w kostkę, tak jak na sałatkę, wrzuciłam je do miski. Dodałam 1 łyżkę koperku i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Rybę rozszarpałam w rękach na około 2 centymetrowe kawałki i dorzuciłam do jajek. Doprawiłam solą i pieprzem i delikatnie zamieszałam.
7. Do rondelka z wystudzonym ryżem dołożyłam cebule z pieczarkami, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, pieprz i wymieszałam.
8. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam. Na dłuższym boku odmierzyłam 16cm i 19cm i według tego odcięłam dwa kawałki.
9. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam olejem. Na dno położyłam węższy pasek ciasta francuskiego. Mieszankę ryżową podzieliłam na dwie części i jedna wyłożyłam łyżką na ciasto, pozostawiając jednak po 2,5 cm wolnego brzegu cista z obu stron.
10. Na mieszankę ryżową ostrożnie wyłożyłam mieszankę rybną i na to resztę ryżu i ręką uformowałam wałek, lekko ugniatając farsz, aby się nie rozpadał. Wolne boki ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
11. Szerszy kawałek ciasta ponacinałam ostrożnie położyłam na wierzchu kulebiaka i pozlepiałam ze sobą brzegi ciasta francuskiego. Z pozostałych ścinków ciasta francuskiego wykroiłam dwie rybki i położyłam na górze. Całość posmarowałam mieszanką roztrzepanego jajka z rozpuszczonym w mikrofali masłem (10g).
12. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 25 minut.
2. W rondelku rozpuściłam 25 g masła i wrzuciłam do niego ryż, podsmażyłam chwile i dolałam bulion. Zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zdjęłam pokrywkę i odstawiłam na bok do całkowitego wystygnięcia.
3. W czasie, kiedy ryż się gotował, przyprawiłam rybę solą i pierzem, każdy kawałek zawinęłam oddzielnie w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut (ryba powinna być tylko lekko podpieczona). Wyjęłam z piekarnika, pootwierałam kawałki folii i pozostawiłam do wystygnięcia.
4. Cebulę obrałam, posiekałam, pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki.
5. W rondelku rozpuściłam 40 gram masła, zeszkliłam cebulę i dorzuciłam pieczarki i 1 łyżkę posiekanego koperku, zamieszałam i dusiłam na małym ogniu przez 5 minut. Na końcu dodałam starta skórkę i sok z cytryny doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i pozostawiłam do wystygnięcia.
6. Jajka pokroiłam w kostkę, tak jak na sałatkę, wrzuciłam je do miski. Dodałam 1 łyżkę koperku i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Rybę rozszarpałam w rękach na około 2 centymetrowe kawałki i dorzuciłam do jajek. Doprawiłam solą i pieprzem i delikatnie zamieszałam.
7. Do rondelka z wystudzonym ryżem dołożyłam cebule z pieczarkami, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, pieprz i wymieszałam.
8. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam. Na dłuższym boku odmierzyłam 16cm i 19cm i według tego odcięłam dwa kawałki.
9. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam olejem. Na dno położyłam węższy pasek ciasta francuskiego. Mieszankę ryżową podzieliłam na dwie części i jedna wyłożyłam łyżką na ciasto, pozostawiając jednak po 2,5 cm wolnego brzegu cista z obu stron.
10. Na mieszankę ryżową ostrożnie wyłożyłam mieszankę rybną i na to resztę ryżu i ręką uformowałam wałek, lekko ugniatając farsz, aby się nie rozpadał. Wolne boki ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
11. Szerszy kawałek ciasta ponacinałam ostrożnie położyłam na wierzchu kulebiaka i pozlepiałam ze sobą brzegi ciasta francuskiego. Z pozostałych ścinków ciasta francuskiego wykroiłam dwie rybki i położyłam na górze. Całość posmarowałam mieszanką roztrzepanego jajka z rozpuszczonym w mikrofali masłem (10g).
12. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 25 minut.
redakcja
haniakson
SylaUla
haniakson
Bardzo dziękuję, SylaUla!