zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Domowe bagietki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Pyszne, chrupiące, domowe bagietki to najlepsze pieczywo. Na drugi dzień niestety nie są tak chrupiące ale jeszcze świeże i śmiało można je zajadać.

Domowe bagietki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe bagietki

 

Sposób przygotowania:

Domowe bagietki
Do miski wrzucić drożdże i wsypać cuker. Odstawić do momentu aż drożdże zrobią się płynne. Następnie do drożdży wlać mleko i wodę a potem wsypywać stopniowo mąki zmieszane z solą.

Mieszać drewnianą łyżką a gdy zacznie się wszystko łączyć dodać olej i wyrobić ciasto ( nadal w misce ). Oprószyć ciasto mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Z każdej formować podłużne ( na długość szerokości blaszki z wyposażenia kuchenki ) bagietki układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.

Każdą bagietkę oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem nagrzać piekarnik na 210 stopni ( z termoobiegiem ) i gdy bagietki wyrosną szybko naciąć ukośnie ostrym nożem a piekarnik naparować spryskując go wewnątrz wodą ( używam do tego celu butelki ze spryskiwaczem ).

Włożyć blaszki ( 2 naraz na odpowiednich poziomach ) i piec bagietki 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 195 ( też z termoobiegiem ) i piec dalej przez 15 minut.

Gotowe bagietki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Domowe bagietki
uformowane bagietki zostawić do podrośnięcia
Domowe bagietki
upiec bagietki i wystudzić a potem zajadać

Tagi:

pieczywo