rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Bajaderka Dorci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne ciasto do kawki lub herbatki:)

Bajaderka Dorci

Składniki:

Bajaderka Dorci

 

  • Ciasto:
  • 50dag mąki
  • 25dag masła
  • 20dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 5 łyżek dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 szklanki rozdrobnionych bakalii
  • 1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

Bajaderka Dorci
Ciasto wykonanie:
mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać masło i posiekać,potem dodać jajka i cukier i wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i wyłożyć nimi natłuszczone i wysypane bułką tartą blachy.Piec w 200st około 25 min.

Masa wykonanie:
Jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć i wymieszać w misce na gładką masę z mlekiem,kakao,rumem i bakaliami.
Drugi placek smarujemy dżemem i przykrywamy masą.Na koniec można polukrować,posypać cukrem pudrem lub polać polewą.