haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Bananoffi na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niebiańska chmurka Banoffi rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym - to podaj im deser Bananoffi - na pewno poproszą o przepis!

Bananoffi na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananoffi na zimno

 

  • 1 opakowanie herbatników Digestive
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 mała puszka masy krówkowej kajmakowej
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 opakowanie serka mascarpone (200 g)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Bananoffi na zimno
Ciastka mielimy, zalewamy roztopionym masłem, ubijamy na dnie tortownicy 24cm i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy do niej serek. Na herbatnikowy spód wylewamy masę kajmakową, na to układamy pokrojone w dość grube plasterki banany. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, aby banany nie ściemniały. Na owoce wykładamy masę śmietanowo-serową i posypujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Bananoffi na zimno
Spód jest kruchy i niezbyt słodki, dzięki ciastkom Digestive
Bananoffi na zimno
Następnie ukladamy kolejne warstwy: kajmak i banany.
Bananoffi na zimno
Śmietankę ubijamy z cukrem i serkiem mascarpone
Bananoffi na zimno
Ubita masę wykładamy na wierzch i posypujemy czekoladą