kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Bananowa Fantazja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser mocno inspirowany włoskim tiramisu, jednakże w wersji wzbogaconej bananami i uszczuplonej o likier

Bananowa Fantazja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowa Fantazja

 

  • 120 gram serka mascarpone
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • parę rodzynek
  • kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bananowa Fantazja
W małej filiżance parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia. Biszkopty kroimy ostrym nożem tak aby powstały cienkie okręgi. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Banany kroimy w plastry i namaczamy w soku cytrynowym. Biszkopty nasączamy przestudzonym naparem i układamy na spodzie naczynia. Kładziemy warstwę kremu, następnie pokrojone banany i rodzynki, a potem znowu biszkopty i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na koniec deser posypujemy kakaem.
Bananowa Fantazja
Jeżeli nasz krem wydaje się nam zbyt rzadki można zagęścić go dodając szczyptę skrobi ziemniaczanej
Bananowa Fantazja
Sok cytrynowy nada naszemu deserowi orzeźwiającą nutę i sprawi, że nasze banany nie ściemnieją
Bananowa Fantazja
Warstwy wyjątkowo dobrze wyglądają również w wąskich naczyniach, np. w zwykłej szklance lub kieliszku na wino
Bananowa Fantazja
Gotowy deser obowiązkowo chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje po około 2 godzinach od przyrządzeniu