misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 681]

Bananowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bananowe placuszki to szybki, prosty i pyszny pomysł na obiad. Lubą je nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Bananowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe placuszki

 

  • 2 jajka
  • 400 ml maślanki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szkl kaszki ryżowej o smaku bananowym
  • 4 duże banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bananowe placuszki
Banany obieramy ze skórek i kroimy w średniej wielkości kawałki.

Do miski wlewamy maślankę. Dodajemy do niej jajka i przez kilka sekund miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszkę ryżową oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania wrzucamy pokrojone banany i delikatnie mieszamy, by owoce pokryły się ciastem.

Na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy niewielkie placuszki. Każdy z obu stron "na złoto".

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Bananowe placuszki
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia kaszkę ryżową oraz szczyptę soli.
Bananowe placuszki
Pod koniec miksowania wrzucamy pokrojone banany
Bananowe placuszki
Całość dokładnie mieszamy by ciasto pokryło owoce
Bananowe placuszki
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor