p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Bananowe whisky

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniała, pirotechniczna i słodka przygoda przy grillu

Bananowe whisky

Składniki:

Bananowe whisky

 

  • 4 banany
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kostki masła
  • ¾ szklanki whisky (jako że whisky jest bardzo drogie, polecam podobną w smaku „bimbrozję”. W przypadku gdy samogon został zbyt szybko wypity, można użyć również najzwyklejszej wódki)

Sposób przygotowania:

Bananowe whisky
Banany obrać ze skórki i pociąć wzdłuż na połówki, dla wygody w pieczeniu można je pociąć na ćwiartki.
Masło stopić na grillu, na patelni i wsypać cukier. W czasie pieczenia cukru należy ciągle mieszać, by się nie przypaliło. W momencie gdy cukier zacznie się karmelizować, włożyć do niego banany i krótko podpiec (maksymalnie 1 minutę), następnie wlać na patelnię whisky (lub inny wybrany wysokoprocentowy alkohol) i natychmiast zapalić opary zapalniczką.
UWAGA!!!
Buchający płomień, dochodzący do ca. 1,5 – 2 metrów, może całkowicie pozbyć nas fryzury!!!
Wszystko piec tak długo, aż płomienie zgasną, następnie przełożyć upieczone banany na talerze, polać je karmelem z patelni i...

Smacznego :))