ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Banany smażone w rumie kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Banany w rumie z dodatkiem cynamonu i polewą czekoladą

Banany smażone w rumie kokosowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Banany smażone w rumie kokosowym

 

  • 2 banany
  • 1 duża łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • ok. 1/3 szklanki rumu Malibu
  • Bita śmietana (opcjonalnie)
  • Polewa czekoladowa:
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka
  • odrobina śmietanki kremówki

 

 

Sposób przygotowania:

Banany smażone w rumie kokosowym
Banany obieramy i przekrajamy wzdłuż a następnie na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 4 łyżki cukru, mieszamy drewnianą łyżką i dosypujemy cynamon, mieszamy aby równomiernie rozprowadził się na patelni. Następnie kładziemy na patelnię banany, jak będą lekko brązowe dodajemy rum i smażymy jeszcze chwilę, banany powinny być złocisto brązowe. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka i śmietanką w takich proporcjach aby uzyskać odpowiednią gęstość i konsystencję. Banany rozkładamy na talerzyki, polewamy czekoladą i podajemy z bitą śmietaną. Smacznego :)
Banany smażone w rumie kokosowym
Obrane banany wrzucamy na roztopione masełko z cukrem
Banany smażone w rumie kokosowym
Ja użyłam oryginalnego rumu Malibu ale można go zastąpić jakąś inną wersją

Tagi:

czekolada