ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Bardzo duży baton bounty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Miłośnicy kokosa i czekolady, będą w raju! Baton który no można by powiedzieć się nie kończy po chwili.

Bardzo duży baton bounty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bardzo duży baton bounty

 

  • 400 g wiórek kokosowych
  • 7 płaskich łyżek cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5-7 tabliczek czekolady
  • 100 g masła
  • kilka kropel zapachu waniliowego, bądź cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Bardzo duży baton bounty
Na samym początku do garnka wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier, dodajemy masło i zapach. Podgrzewamy to momentu rozpuszczenia się składników. Wiórki wsypujemy do miski i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy wszystko dokładnie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2-3 tabliczki czekolady ( w zależności ile chcemy jej mieć pamiętając, że w każdej chwili możemy rozpuści kolejną tabliczkę;) ).Blaszki ( u mnie jednorazowe 500 ml) wykładamy folią spożywczą i umieszczamy w nich mieszaninę wiórek. Musimy to dobrze ucisnąć i wyrównać. Kiedy będzie to już gotowe zalewamy górę rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki, aż czekolada na batonie zastygnie. W momencie kiedy czekolada zastygła i nasz bounty jest już zimny i gotowy rozpuszczamy 3-4 tabliczki czekolady. Wyjmujemy gigantycznego batona z blaszki, zdejmujemy folię i smarujemy całego czekoladą. I znów wkładamy do lodówki na ok godzinę lub więcej.Gotowe. Smacznego!
Bardzo duży baton bounty
musimy pamiętac, aby wiórki były świerze i z nie otwieranego opakowania
Bardzo duży baton bounty
jeszcze tylko czekolada na jedną blaszęi lodówka.
Bardzo duży baton bounty
W celu pokazania wielkości posłużył mi zwykły baton.

Tagi:

czekolada