jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Batoniki musli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

"Zdrowe" słodkości...............

Batoniki musli

Składniki:

Batoniki musli

 

  • płatki owsiane 1,5 szklanki
  • brązowy cukier 1,5 szklanki
  • wiórki kokosowe 1/4 szklanki
  • orzechy ziemne 1/4 szklanki
  • ziarno słonecznika 3/4 szklanki
  • mleko w proszku 3/4 szklanki
  • żurawina suszona 1/2 szklanki
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • miód 1/4 szklanki
  • masło 1/2 szklanki
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • dżem malinowy 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Batoniki musli
W dużej misce należy połączyć ze sobą płatki owsiane, cukier, wiórki, orzechy, ziarno słonecznika, mleko w proszku, żurawinę, rodzynki, sól i całość dobrze wymieszać. Masło, miód, olejek i dżem umieścić w rondelku i na małym ogniu należy rozpuścić wszystkie składniki. Rozpuszczone produkty dodać do produktów suchych. Całość dobrze wymieszać. Produkty włożyć do naczynia żaroodpornego, całość ugnieść rękoma, aby miało konsystencję zbitą. Batony zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10-15 min. Masę kroić na batony po ostudzeniu.