kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ta słodka przekąska jest tak banalnie prosta w przygotowaniu że trudno nawet mówić o przepisie. Jest to raczej propozycja podania. Niemniej nie da się ukryć że absolutnie obłędna! Gorąco polecam!

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie

Składniki:

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie

podstawowe

  • 10 dużych! suszonych daktyli
  • 10 płaskich łyżeczek masła orzechowego niesłodzonego (opcjonalnie zmiksowane na pastę orzechy ziemne)
  • tabliczka dobrej czekolady

Sposób przygotowania:

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie
Daktyle delikatnie rozkrawamy z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Do środka każdego daktyla nakładamy po płaskiej łyżeczce masła orzechowego, uważając aby nie rozerwać daktyli. 

Zamiast gotowego masła orzechowego możemy użyć uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych zmiksowanych prze kilka minut na gładką pastę.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Pojedynczo wkładamy nadziane daktyle do czekolady i dokładnie obtaczamy. Pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. 

Przekładamy na talerzyk i chłodzimy w lodówce do uzyskania pełnej twardości.  

Tagi:

batoniki