kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To ciasto jest bardzo popularne na stronach kulinarnych zarówno w internecie jak i czasopismach. Jest przepyszne! Z kremową, maślaną masą, kokosem i herbatnikami.

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Składniki:

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

podstawowe

  • 1l pełnego mleka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki Malibu
  • ewentualnie kilka kropli aromatu kokosowego
  • 200g masła
  • 150g +50g wiórków kokosowych
  • 500g herbatników Petit Beurre

Sposób przygotowania:

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)
Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy z mąkami, cukrem, żółtkami i Malibu. Jeśli używamy aromatu do ciasta możemy go dodać na tym etapie. Resztę mleka podgrzewamy, aż do zagotowania i dolewamy mleko z rozmieszanymi dodatkami energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Zdjąć ognia i dobrze wystudzić. Masa powinna być zupełnie wystudzona.

Miękkie masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Gdy jest już jasna dodajemy partiami masę budyniową na przemian z 150g wiórków kokosowych.

Blachę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę ciasteczek tak by pokrywały całe dno.

Na ciasteczka wykładamy ¼ masy kokosowej. Układamy na przemian ciasteczka i masę tworząc po 4 warstwy.

Wierzchnią warstwą powinna być masa kokosowa. Całość posypujemy reszta wiórków kokosowych.

Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 3h, a najlepiej cała noc.