Sposób przygotowania:
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)
Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy z mąkami, cukrem, żółtkami i Malibu. Jeśli używamy aromatu do ciasta możemy go dodać na tym etapie. Resztę mleka podgrzewamy, aż do zagotowania i dolewamy mleko z rozmieszanymi dodatkami energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Zdjąć ognia i dobrze wystudzić. Masa powinna być zupełnie wystudzona.
Miękkie masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Gdy jest już jasna dodajemy partiami masę budyniową na przemian z 150g wiórków kokosowych.
Blachę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę ciasteczek tak by pokrywały całe dno.
Na ciasteczka wykładamy ¼ masy kokosowej. Układamy na przemian ciasteczka i masę tworząc po 4 warstwy.
Wierzchnią warstwą powinna być masa kokosowa. Całość posypujemy reszta wiórków kokosowych.
Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 3h, a najlepiej cała noc.
Miękkie masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Gdy jest już jasna dodajemy partiami masę budyniową na przemian z 150g wiórków kokosowych.
Blachę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę ciasteczek tak by pokrywały całe dno.
Na ciasteczka wykładamy ¼ masy kokosowej. Układamy na przemian ciasteczka i masę tworząc po 4 warstwy.
Wierzchnią warstwą powinna być masa kokosowa. Całość posypujemy reszta wiórków kokosowych.
Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 3h, a najlepiej cała noc.
Magdalena88