Sposób przygotowania:
Sernik mleczny z kolorową galaretkąKrok 1
Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w 300 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia, kiedy jest już zimna wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 2
Żelatynę zalewamy 100 ml mleka, zostawiamy, aż napęcznieje. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietankę i cukier. Mieszamy do momentu wrzenia, wyłączamy gaz. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, najlepiej trzepaczką aby nie było grudek. Studzimy.
Krok 3
Ostudzone galaretki kroimy w kostkę. Formę podłużną silikonową wykładamy folią spożywczą. Masa mleczna jest już chłodna, dodajemy do niej jogurt i mieszamy trzepaczka lub łyżką, masa zrobi się gładka. Masa ma nam starczyć na trzy warstwy czyli masa galaretka masa galaretka i masa. Pamiętajmy by galaretki były wymieszane kolorami. Sernik zakrywamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Deser jest przepyszny.