dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Beza Pawłowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Krucha ale zarazem lekko ciągnąca beza z karmelizowanymi owocami.

Beza Pawłowa

Składniki:

Beza Pawłowa

 

  • 2 białka
  • 110g cukru pudru
  • ocet winy 2,5g
  • mąka kukurydziana 5g
  • 4 żółtka
  • 20g cukru
  • 50ml śmietany 36%
  • 15ml sherry
  • serek mascarpone 200g
  • owoce np melon, ananas, truskawki, pomarańcze - ok 200g
  • syrop klonowy 10ml
  • winiak 30ml

Sposób przygotowania:

Beza Pawłowa
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę wyszprycować na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 100st na 10 min, następnie zmienić temp na 90st i piec 1godz 20min. Żółtka utrzeć cukrem dodając śmietanę i sherry, następnie dokładnie wymieszać z serem, odstawić do lodówki. Owoce obrać i pokroić w cząstki, z pomarańczy przygotować filety. Na patelni przesmażamy owoce zaczynając od najtwardszych, zalewamy wszystko winiakiem i syropem klonowym, dusimy jeszcze przez minutę. Na talerzu wykładamy owoce, polewamy sosem i układamy bezę.