kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bezowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bezowe ciasteczka delikatne jak chmurka i bardzo słodkie. Doskonałe do kawy lub herbaty z przyjaciółmi.

Bezowe ciasteczka

Składniki:

Bezowe ciasteczka

 

  • 2 białka-100 ml
  • cukier-200 ml
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Bezowe ciasteczka
Białka wlać do suchej miski i miksować aż będzie sztywna piana.

Do piany z białek stopniowo dosypywać po 1 łyżce cukru(wymieszany z cukrem waniliowym) i cały czas miksować tak długo, aż cukier się rozpuści.

Dodać sok z cytryny aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Gotową pianę z białek przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Beziki suszyć w temp.110 stopni około 70 minut.W tym czasie kilkakrotnie otworzyć drzwiczki piekarnika żeby wypuścić parę.

Tagi:

ciastka bezy