dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1201]

Ciasteczka bezowe kokoski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, słodkie ciasteczka kokosowe. Można je oblać polewą czekoladową lub przełożyć ulubioną konfiturą.

Ciasteczka bezowe kokoski

Składniki:

Ciasteczka bezowe kokoski

 

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szkl cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyż mleka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bezowe kokoski

Krok 1:

Ciasteczka bezowe kokoski
Białka ubijamy na pianę z cukrem i wiórkami.

Białka przekładamy do głębokiego naczynia. Wsypujemy szczyptę soli. Miksujemy na sztywną pianę.

Następnie wsypujemy cukier i chwilę miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy wiórki i mieszamy.

Krok 2:

Ciasteczka bezowe kokoski
Porcję masy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy łyżką porcję masy bzowej i formujemy małe kleksy.

Pieczemy ok 10 - 15 minut w 170 stopniach, aż ładnie się zarumienią.

Krok 3:

Ciasteczka bezowe kokoski
Upieczone ciasteczka namaczamy w rozpuszczonej czekoladzie.

Upieczone ciasteczka studzimy.

Czekoladę siekamy, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy aż całość się ładnie połączy.

Upieczone ciasteczka namaczamy w czekoladzie lub je dowolnie oblewamy.

Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!

Tagi:

ciastka kokos