migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kokosanki -ciasteczka bezowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Po pieczeniu pączków,faworków czy oponek zostaja nam białka. Możemy je wykorzystać robiąc takie pyszne i proste ciasteczka kokosowe. Chruiące na zewnątrz a w środku pełne kokosu, smakowały nawet mojej córeczce która kokosu ponoć nie lubi.

Kokosanki -ciasteczka bezowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosanki -ciasteczka bezowe

 

  • 4 białka (ok 150 ml)
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 200-250 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosanki -ciasteczka bezowe
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier, kolejną porcje dosypać jak rozpuści się poprzednia. Następnie dodać wiórki kokosowe (ja dałam 200 g) i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małe małe porcje masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do zarumienienia ok 15 minut.
Kokosanki -ciasteczka bezowe
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier, kolejną porcje dosypać jak rozpuści się poprzednia .
Kokosanki -ciasteczka bezowe
Następnie dodać wiórki kokosowe (ja dałam 200 g) i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Kokosanki -ciasteczka bezowe
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małe małe porcje masy.
Kokosanki -ciasteczka bezowe
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do zarumienienia ok 15 minut.