Sposób przygotowania:
Bezowy torcik
Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ.Ubijać dalej,aż się rozpuści.Cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Dodać do masy z białek i wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Masę bezową przełożyć do szprycerki.Wycisnąć 3 równe okręgi.Wypełnić je masą.Obok wycisnąć 5-6 małych bezików.Suszyć w temperaturze 100 st ok 5 godzin.
Żółtka z cukrem pudrem ubić w kąpieli wodnej na puszystą masę.Ostudzić.Cytrynę sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Masło zmiksować ,dodając do niego po łyżce masy z żółtek,sok oraz skórkę cytrynową.Blaty bezowe przekładać przygotowanym kremem i lekko dociskać.Resztą kremu dekoracyjnie pokryć wierzch i boki tortu.Torcik ozdobić różyczkami i bezikami-wstawić na 2-3 godz do lodówki.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Masę bezową przełożyć do szprycerki.Wycisnąć 3 równe okręgi.Wypełnić je masą.Obok wycisnąć 5-6 małych bezików.Suszyć w temperaturze 100 st ok 5 godzin.
Żółtka z cukrem pudrem ubić w kąpieli wodnej na puszystą masę.Ostudzić.Cytrynę sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Masło zmiksować ,dodając do niego po łyżce masy z żółtek,sok oraz skórkę cytrynową.Blaty bezowe przekładać przygotowanym kremem i lekko dociskać.Resztą kremu dekoracyjnie pokryć wierzch i boki tortu.Torcik ozdobić różyczkami i bezikami-wstawić na 2-3 godz do lodówki.