Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć część z liściem, łodygę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, posypać karmelowym cukrem, wymieszać. Truskawki opłukać, dobrze osączyć. Blachę o wymiarach 22x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, dodać cukier i razem zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków. Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.
Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Piec około 45 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, dodać cukier i razem zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków. Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.
Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Piec około 45 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Magdalena88
kontakt1982
Lubię takie ciasta, często w prostocie kryje się najlepszy smak :)
edytaha