Sposób przygotowania:
Tort Pavlova z kremem kawowym, gruszkami
Beza; ubić białka na sztywno z szczyptą soli następnie cały czas ubijając bezę dodawać po łyżce cukru.Ubijać tak długo aż cukier nie będzie wyczuwalny a białka będą białe i lśniące. Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 25 cm.Za pomocą szprycy zapełniając szczelnie miejsce za miejscemwypełnić odrysowane koło. W taki sam sposób robimy drugie koła.Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 st na 3 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko otwartych drzwiach piekarnika około 1 godziny.Wyłączyć piec i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika. Krem kawowy;kawę zaparzyć gorącą wodą i schłodzić,jajka z cukrem ubić na puszystą masę (ubijać tak długo aż cukier się rozpuści),margarynę utrzeć i małymi porcjami dodawać masę jajeczną cały czas ucierając.Na koniec dodać zaparzoną kawę (całość z fusami)i wymieszać. Na pierwszy krążek bezy rozłożyć 2/3 kremu kawowego i pokrojone w kostkę 3 -4 połówki gruszki.Przyłożyć drugą bezę lekko dociskając.Górę udekorować pozostałym kremem za pomocą szprycy, udekorować kawałkami gruszki i wiśniami.Przed podaniem trzymać w chłodnym miejscu ale najlepiej podać zaraz po przygotowaniu.
kasiunia.1981