SUPERPRZEPIS

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Bezy z kremem budyniowym i żurawiną

Słodkie bezy z frużeliną kwaskową i kremem z budyniem. Dla miłośników żurawiny i nie tylko. Krem nie słodzony, żurawina kwaśna równoważą razem słodką bezę.

Składniki:

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną

 

  • bezy:

 

  • 6 białek
  • 320 g cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • mięta świeża.

 

 

Sposób przygotowania:

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną

ETAP 1:

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną
białka ubite z cukrem na lśniącą pianę z mąką

Bezy:

Do miski przelewam białka, jeżeli wyjmujemy je z lodówki to co najmniej godzinę przed ubiciem.Dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję do łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier należy dodawać stopniowo. Ubijam tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca.
Na końcu dodaję ocet i chwile miksuje i mąkę ziemniaczaną. Bezy formuję łyżką na papierze do pieczenia. Rosną podczas pieczenia także robimy ie za duże koła. Mi wyszło sztuk 8.

ETAP 2:

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną
bezy pieczone na blaszcze na papierze do pieczenia

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i po pięciu minutach zmniejszam na 140 minut na kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i zostawiam przez noc przy uchylonych drzwiczkach na noc.

ETAP 3:

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną
miękkie masło utarte mikserem na puch w misce

Masło ucieram na puch mikserem, dodaję do łyżce zimnego budyniu cały czas miksując i tak do wyczerpania budyniu.

ETAP 4:

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną
krem zrobiony z budyniu i masła bez cukru

Budyń rozrabiam z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego wlewam mleko i energicznie mieszam. Nie dodaję cukru bo bez jest słodka.Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem.

Frużelina:
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję miód, sok z cytryny. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.Jak żurawina zrobi się miękka wlewam mąkę i energicznie mieszam aż frużelina zrobi gęsta.

Bezy dekoruję kremem i polewam frużeliną i miętą.


Tagi:

bezy dynia